Leyla NERİMAN:
Tebriz Azerbaycan’daki el sanatları merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor; Doğu Azerbaycan İli’nin el sanatları alanlarından biri de gümüşçülüktür. Gümüş endüstrisi Tebriz’de uzun süredir popülerdir. Gümüşçülük Türkiye’den Tebriz’e ilk kez 1915 yılında gelmiş ve bu nedenle gümüşçülük ülkenin diğer bölgelerine göre Tebriz’de daha fazla görülmektedir. Değerli metallerden biri olarak kabul edilen gümüş, takı ve dekoratif aksesuarlarda, tabaklarda, lüks mutfak ve yemek aksesuarlarında kullanılıyor.
Gümüşçülük sanat ve zanaatın birleşimi olarak kabul edilir. Gümüşçülük eserindeki desenlerin gümüşçü sanatçısının ruhundan ilham aldığı açısından bu eser sanat olarak tanıtılabilir.
Tebriz tarzında gümüş sanatı, çekiç kullanılmadan oyma işlemidir, bu şekilde gümüş metal üzerine çelik kalem kullanılarak elle oyma yapılır.
Geleneksel üretim yöntemi, özel kalemler kullanılarak yapılan gravür, söz konusu sanatın kusurlarını en aza indiren birleşimi, üretim işlerinin çeşitliliği ve pratikliği, pratik çalışmaların kullanım sırasındaki dayanıklılığı, eserlerin yeniden canlandırılması ve onarılması yeteneği ve eşsiz özelliklerinden biridir.
Gümüş ve bakır alaşımlı levhalar üzerine gümüş üzerine ilk tasarımın uygulanmasından sonra kalemle ve tasarımın ihtiyacına göre gravür yapılması, kesilmesi, bükülmesi, lehimlenmesi ve son olarak Kimya gibi farklı bilim ve tekniklerin bazı tekniklerinden yardım alınarak faaliyetler yürütülmektedir. bazı kaplar, aletler ve sanatsal paneller vb. şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Gümüş yapımı ve buna bağlı sanatlar Tebriz şehrinde mükemmel kalitede ve birçok sanatçı tarafından
gerçekleştirilmektedir. Nakış, goblen, gravür, kalem yapımı ve kara mürekkep bu ilde gümüş sanatı ile ilgili
faaliyet gösteren disiplinler arasındadır. Gümüş ürünler arasında süs eşyaları, pratik ve dekoratif tabaklar, ayna ve şamdanlar, fotoğraf çerçeveleri vb. yer almaktadır.
Kara kalem yöntemiyle gümüş yapımına gelince, bu sanat türünün yüksek bir değere sahip olduğunu ve alışılagelmiş gravürlerin birçok katı fiyatlara satıldığını görmekteyiz.