ARAZ’IN GÜNEYİNDEN, AZERBAYCAN ASKERİNE EL SALLARDIK ÇOCUKLUKTA

Prof. Dr. Shami (Şemsettin) NEJADİ:

Dr. Shami (Şemsettin) Nejadi, Güney Azerbaycan’ın Erdebil şehrinde doğdu. 1984 yılında SUT’den (İran) İnşaat Mühendisliği lisans derecesini, 1990 yılında ODTÜ’den (Türkiye) Yapısal Mühendislik yüksek lisans derecesini ve 2005 yılında UNSW’den (Avustralya) Yapısal Mühendislik doktora derecesini almıştır. Yaklaşık 20 yıllık geniş endüstriyel, akademik ve araştırma pozisyonlarında edindiği deneyime dayanarak, Dr. Nejadi, yeni araştırma alanlarında ulusal ve uluslararası araştırmacılarla işbirliği yapmaktadir. UTS’e katılmadan önce, hem yurtdışında hem de Avustralya’da bir süre boyunca kıdemli yapısal tasarım mühendisi, kıdemli araştırmacı, kıdemli yapısal analist ve yapısal uzman mühendis olarak görev yapmıştır. Dr. Nejadi aynı zamanda Avstraliya Mühendisleri İnstitutunun, Avstraliyanın Beton İnstitutunun (CIA) ve Amerika Beton İnstitutunun (ACI) üyesidir.
Dr. Nejadi aynı zamanda Güney Azerbaycan sevdalılarından biridir. Hayatı boyunca her zaman ve her yerde Azerbaycan Türk milletinin çıkarlarının sadık savunucusu olmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde misafir Araştırmacı olarak çalıştığını duyunca bu fırsatı değerlendirdik ve kendisiyle konuştuk. (Editör)

Merhabalar Hocam, bu söyleşiye vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Lütfen önce kendinizden bahs ediniz, ne zaman, nerede doğdunuz, çocukluk yıllarından, ailenizden neler söyleye bilirsiniz?
İlk önce sizlerden çok teşekkür ediyorum ki derginizde bana söz vermişsiniz. Ben Güney Azerbaycan’ın Savalan dağının eteğinde Erdebil şehrinde doğup büyümüşüm. Başarılı bir öğrenci olduğum için beni Tahran’a gönderdiler. Tahran okullarının en meşhurlarından olan Harezmi okuluna gittim ve o zamandan ailemden ayrıldım. Çocukluğumdan söyleyelim ki benim babam da doğayı çok severdi. Savalan dağının eteğine çok giderdik. Ben 13 yaşındayken Savalan’ın zirvesine çıktım. Çocukluğumda defalarca babamla Savalan’ın eteğindeki Şahseven aşiretlerinin obalarına gitmiştim. Hala iyi hatırlıyorum ki kaç kere Aras’ın sahilinde durup, nehrin o tayındaki Kuzey Azerbaycan askerlerine el sallardık. Hiçbir zaman o manzaraları unutamamışım.

Eğitiminizden bahseder misiniz, ilkokul, lise, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitiminizi hangi şehir ve üniversitelerde tamamladınız?
ben ilkokul ve ortaokulu Erdebil’de ve liseyi Tahran’da bitirdim. İran üniversite sınavında ilk iki yüze geçtim. Tahran Ariyamehr Teknik üniversitesinden Yapı Mekanik üzere mezun oldum. 1987’de Türkiye’de Ortadoğu Teknik üniversitesinde yüksek lisans yaptım. Sonra iki sene araştırma görevlisi olarak hemen üniversitede bilgisayar Laboratuvarlarında çalıştım. Ortadoğu Teknik Üniversitesi inşaat bölümünde herkes beni Azerbaycanlı Şemsettin biliyordu. Doktora yapmak için, Avustralya’nın Ankara’daki büyük elçiliğinde dört saat süren bir yazılı sınav sonucunda iki kişiden biri olarak kabul oldum ve 1991’de Sidney’e gittim. New South Wales (UNSW) üniversitesinde 2005’de doktoramı bitirdim.

Hangi alanda uzmanlaştınız ve bu alanda çalışmalarınızın odak noktası nedir?
Aslında benim uzmanlık alanım Yapı Mekaniği ve Betonarme üzerindedir. 1999’larda Avustralya’da 500 ve üzeri Mega paskal yeni çelik üretimine başlanmıştır. AS3600 kodlu standartı yenilemek gerekiyordu ve onun üzerinde ben direk çalıştım ve onun iki bölümünde benim çalışmalarım kayıtlanmıştır.

Avustralya’daki Azerbaycan diasporasının durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz ve bir Azerbaycanlı olarak ne gibi sosyal, kültürel ve politik faaliyetler yaptınız?
Avustralya kıtasında yaklaşık 10 bine yakın Kuzeyli – Güneyli Azerbaycanlı yaşamaktadır. Azerbaycanlıların durumu her açıdan olumlu ve iyidir. Birçok Azerbaycanlı Avustralya’nın farklı şehirlerindeki üniversitelerde, bilim ve araştırma merkezlerinde çalışıyor. Bizim faaliyetlerimiz ağırlıklı olarak Azerbaycan diasporası ve Türk Ocağı’yla koordineli olarak yürütülmektedir. Biz “Tek millet iki devlet” sloganını Avustralya’da hayata geçiriyoruz. Şu anda üç derneği “Azerbaycan Alyansı” adıyla birleştirip çeşitli ulusal etkinliklerde birlikte çalışıyoruz. Hocalı faciasının anılması, Azerbaycan’ın Muzaffer ordusunun 44 günlük savaşında kazandığı Karabağ zaferi kutlaması, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının yıldönümü kutlanması, Nevruz Bayramı kutlanması, büyük sanatçıların müzik konserleri düzenlenmesi gibi çalışmalarda bulunuyoruz. Örneğin Aralik 2023 de Sidney’de Azerbaycan’ın büyük sanatçısı ve Muğam Ustadı Mensum İbrahimov’un çok güzel bir konserini yaptık. Sidney’in Reading Sinema salonunda “Ali ve Nino” adlı Azerbaycan filmini ekrana çıkardık ve saire. Buradan Azerbaycan cumhuriyeti devlet diaspora komitesi başkanı sayın Fuad Muradov’a, her zaman bize destek verip ve bizim yanımızda olduğundan dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Social media

Bize mesaj gönder

Scroll to Top