HERKESİN GÖZÜ KARABAĞ ATLARINDA

Anar MEMMEDOV:

Etnospor Kültür Festivali, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen, geleneksel sporların ve kültürel etkinliklerin tanıtıldığı bir festivaldir. Festival, çeşitli geleneksel sporların ve kültürel etkinliklerin yanı sıra, halk oyunları, el sanatları ve geleneksel mutfakların sergilendiği bir organizasyondur. Festivalin amacı geleneksel sporların ve kültürlerin tanıtılması, yaygınlaştırılması ve bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Festivalde geleneksel sporlar, okçuluk, yağlı güreş, kökbörü (at üzerinde oynanan bir oyun), cirit, aba güreşi gibi çeşitli geleneksel sporlar, Kültürel etkinlikler, halk oyunları gösterileri, geleneksel müzik performansları, el sanatları sergileri, yemek stantları, geleneksel mutfaklardan örnekler sunan stantlar, ziyaretçilere farklı kültürel lezzetleri tatma imkanı sağlar, geleneksel müzik aletleri yapımı, okçuluk eğitimi gibi interaktif atölyeler ve workshoplar düzenleniyor. Çocuklar için özel alanlar ve etkinlikler, geleneksel oyunlar ve aktiviteler ve başka çeşitli etkinlikler ve faaliyetler sağlanır.

İstanbul’da VI. Etnospor Uluslararası Kültür Festivali 6. haziran işe başladı. Ülkemiz, festivalde Azerbaycan Cumhuriyeti Binicilik Federasyonu’nun organizasyonuyla ve Devlet Sınır Hizmeti’nin 52 kişilik heyetiyle ve Ankara Büyükelçiliği bünyesindeki Azerbaycan Kültür Merkezi’nin girişimiyle kurulan “Azerbaycan çadırı” ile temsil edildi. Festivale Azerbaycan’dan 14 Karabağ atı getirildi. Heyetimiz, halkımızın kahramanlık sembollerinden olan “Köroğlu” adını taşıyan gösteri kompozisyonuyla

sahne aldı. Kompozisyonun temelini Karabağ atları, milli müziğimiz ve zarif Azerbaycan dansları oluşturd.

Ankara Büyükelçiliği bünyesindeki Azerbaycan Kültür Merkezi’nin girişimiyle kurulan “Azerbaycan çadırı”nda ülkemizin tarihi, devlet yapısı ve kültürümüze dair yayınlar sergilenmiş, turizm güzelliklerine dair videomaterialler, ülkemizin milli-manevi değerleri, ayrıca milli müzik ve danslar, çeşitli bölgelerimize ait halılar, Azerbaycan köylüsünün yaşam tarzını yansıtan ev eşyaları, milli kıyafetler katılımcılara sunulmuştur.

Çadırda Azerbaycan Kültür Merkezi’nin organizasyonuyla İsmayıllı bölgesinden Ruhiye Süleymanova halı dokuma, Bakü’den sanatçı İlahə Caferli minyatür resimleri, Gebele bölgesinden ahşap oymacılığı uzmanı Şahin Rehimov canlı olarak el işlerinin ustalık sınıfını sergilediler. Etkinliğin sanatsal bölümünde merkezin bünyesindeki Hazar dans grubunun icrasında milli danslarımız, Azerbaycanlı genç ritim ustalarının performansları, ayrıca Azerbaycan’ın Ağdam bölgesi Gülablı köyü Çocuk Müzik Okulu öğretmeni, genç hanende Habil Memmedov ve öğrencileri milli müziğimizi icra ettiler.

İstanbul’da düzenlenen etkinliğe dünyanın 30’dan fazla ülkesi katıldı.

Türk dilli halklara ait binicilik, okçuluk, güreş gibi milli sporların sergilendiği festivalde her yıl farklı coğrafyalara özgü oyunlar tanıtılıyor. Bu çerçevede etkinlikte ilk kez Romanya’nın milli sporu sergilendi. Belirtmek gerekir ki, 2016 yılından itibaren Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından geleneksel

geleneksel olarak düzenlenen festivalde bugüne kadar 50’den fazla ülkeden 250’den fazla sporcu katıldı. Her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan festivalde katılımcı ülkelerin milli-manevi değerlerinin tanıtılmasıyla birlikte okçuluk, yağlı güreş, at yarışları da dahil olmak üzere çeşitli geleneksel spor dallarında yarışmalar düzenleniyor. Karabağ atlarının gösterileri katılımcılar tarafından özel ilgiyle karşılandı.

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından bu yıl düzenlenen altıncısı festival, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 4 gün sürdü.

Social media

Bize mesaj gönder

Scroll to Top